Entertainmentnieuws

Leven met Oranje: een koninklijke tentoonstelling bij Beeld en Geluid

Leven met Oranje: een koninklijke tentoonstelling bij Beeld en Geluid
Leven met Oranje, een tentoonstelling vol archiefmateriaal van en over ons Koninklijk Huis is vanaf vrijdag 21 juni te zien bij Beeld en Geluid. Het koningshuis bestaat bijna 200 jaar en daarvan is ruim een eeuw vastgelegd in bewegend beeld. Te midden van 17 beeldschermen van twee meter hoog, kunnen bezoekers straks genieten van bekende en minder bekende beelden van de Oranjes rondom vijf thema's; sporten met Oranje, rouwen met Oranje, werken met Oranje, strijden met Oranje en vieren met Oranje. Kortom: ons leven met Oranje.
Alle geluid- en beeldopnames die Beeld en Geluid rijk is, zijn opgediept uit het archief. De oudste beelden van het koningshuis zijn de uit 1898 stammende opnames van de inhuldiging van koningin Wilhelmina in Amsterdam. Sindsdien is de meest besproken familie van Nederland ook de meest gefilmde. Aan de hand van een enorme hoeveelheid audiovisuele fragmenten worden de terugkerende patronen en rituelen getoond die horen bij de koninklijke taak. Op de wanden van de tentoonstellingsruimte worden speciaal voor de tentoonstelling gemonteerde films vertoond. Het ene moment sta je in het publiek bij de inhuldiging van prinses Wilhelmina in 1898, het volgende sta je midden tussen de krakersrellen in 1980 of oog in oog met een ontroerde en pas vader geworden Willem-Alexander.

Door de toegenomen media-aandacht voor het doen en laten van de koninklijke familie wordt de scheidslijn tussen hun werkzame en hun privéleven steeds dunner. Het spanningsveld tussen de officiŽle taak en het familieleven van het koningshuis vormt het centrale thema van de tentoonstelling, letterlijk door het hart van de ruimte op te delen in twee ruimtes. Eén kamer is ingericht om bijzondere beelden te laten zien die een kijkje geven in het persoonlijke leven van de koninklijke familie. Daarnaast bevindt zich een kamer waarin beelden te zien zijn die met de taakuitoefening van de leden van het Koninklijk Huis te maken hebben.

De tentoonstelling laat zien hoe de verhouding tussen media en de koninklijke familie is veranderd (en geprofessionaliseerd) in de loop der jaren. Het is in deze gemedialiseerde tijd, waarin de relatie tussen media en koningshuis zich afspeelt binnen afgesproken regels, bijna niet meer voor te stellen dat eigen opnames uit de kinderkamer, zoals Prins Bernhard die destijds beschikbaar stelde aan het Polygoonjournaal, nog te zien zouden zijn. De alomtegenwoordigheid van de media heeft een veel sterkere bescherming van de persoonlijke levenssfeer met zich meegebracht.

Leven met Oranje, een koninklijke tentoonstelling is te zien vanaf 21 juni 2013. Meer informatie www.beeldengeluid.nl

« Terug naar het overzicht
Geplaatst op: 22-05-2013 om 09:55 uur, door: Persbericht

Reacties:

Laatste nieuws
Hardware
Zenderlijsten
 • UPC zenderlijst
  UPC zenderlijst
 • Ziggo zenderlijst
  Ziggo zenderlijst
 • CanalDigitaal zenderlijst
  CanalDigitaal zenderlijst
 • Glashart zenderlijst
  Glashart zenderlijst
 • KPN
  KPN