Entertainmentnieuws

Nieuwsuur op zoek naar keerzijde succes Duitsland

Nieuwsuur op zoek naar keerzijde succes Duitsland

Duitsland kiest in september een nieuw parlement. Bondskanselier Merkel blijft populair en zal waarschijnlijk ook nu weer de verkiezingen winnen. Maar onder de oppervlakte gebeurt er veel in Duitsland. Om de stemming in het land te peilen, reisden Dieuwke van Ooij en Holger Fritsche van Nieuwsuur door zes deelstaten om meer over Duitsland te weten te komen. De serie, die wordt uitgezonden in Nieuwsuur van  maandag 29 juli t/m zaterdag 3 augustus, kreeg de naam Alles Klar!?, wat in het Nederlands zoveel betekent als: Alles Duidelijk!? Duidelijk is vooral dat in Duitsland veel dingen anders zijn dan bij ons. De economie is er een stuk beter aan toe en ook de werkloosheidscijfers laten kleine en grote successen zien. Maar daarnaast zijn er ook een hoop verschillen.

Aflevering 1 (maandag 29 juli)

In Beieren gaat Nieuwsuur op zoek naar het succes van de familiebedrijven. Met een werkloosheid van rond de twee procent  is de Duitse deelstaat Beieren met zijn oude en nieuwe familiebedrijven een motor van de Duitse economie. Nieuwsuur bezoekt een van die bedrijven, Rational AG, die een prijs krijgt als beste ondernemer van het jaar. Zo’n bedrijf kenmerkt zich door een mengeling van traditionele bedrijfsvoering, gekoppeld aan innovatieve producten. De minister van economische zaken van de Vrijstaat Beieren, Martin Zeil,  legt uit waarom het Beierse model niet alleen draait om winst maken. De succesvolle middenstand is in Duitsland ook verantwoordelijk voor het opleiden van vakmensen. En niet alleen voor het eigen bedrijf maar eventueel ook voor de concurrent. Zo blijft de arbeidsmarkt flexibel.

Aflevering 2 (dinsdag 30 juli)

In de deelstaat Noordrijn-Westfalen onderzoekt Nieuwsuur de keerzijde van het Duitse succes. Omdat in Duitsland na het pensioen geen AOW wordt uitbetaald, leven vele mensen boven de 65 jaar in armoede. Vooral de mensen die tijdens hun werkzame leven niet hebben gewerkt of mensen die maar heel weinig verdiend hebben en mensen van wie het eigen bedrijf failliet ging, hebben een grote kans in armoede te sterven. De enige oplossing is werken tot je erbij neer valt. Nieuwsuur bezoekt een tankstation dat wordt bediend door 70-plussers en spreekt met onderzoeksjournalist Günter Wallraff die veel heeft geschreven over dit onrecht.

Aflevering 3 (woensdag 31 juli)

In Baden-Württemberg heeft zich een kleine groene revolutie voltrokken. Sinds het einde van de Tweede Wereldoorlog regeerde in deze deelstaat de CDU. Totdat een grote volksopstand uitbrak na de geplande bouw van een nieuw station vier jaar geleden. In een klap verdubbelde de aanhang van de groene partij en kon er een groene minister-president worden geïnstalleerd. En toch is het in deze groene deelstaat moeilijk een windmolen te bouwen. De groene revolutie hier is illustratief voor een land dat worstelt met de radicale omschakeling naar nieuwe energiebronnen.

Aflevering 4 (donderdag 1 augustus)

In de deelstaat Brandenburg wordt nog druk gewerkt aan de verwerking van de DDR. Slachtoffers vragen steeds vaker om erkenning van hun leed. En voormalige daders blijven steeds harder ontkennen dat er iets mis was. Nieuwsuur bezoekt het grootste DDR-museum ter wereld, dat in handen is van een voormalige dominee. Hij wordt in zijn stadje maar nauwelijks getolereerd. En gevolgd wordt de functionaris die voor Brandenburg is ingesteld om de burgers op te vangen die hebben geleden onder de onderdrukking in de DDR.

Aflevering 5 (vrijdag 2 augustus)

Nieuwsuur is in Saksen en laat zien hoe mensen leven die van hun salaris niet kunnen rondkomen. Omdat Duitsland geen wettelijk minimumloon kent, zijn er vele branches waar een uurloon van 4 of 5 euro geen zeldzaamheid is. In de Oost-Duitse deelstaten zoals Saksen verdienen de mensen een stuk minder dan in het westen. Nieuwsuur kijkt bij een kapper, waar net een cao-loon is afgesproken, en bij een callcenter waar dat nog lang niet het geval is. Angela Merkel heeft zich altijd verzet tegen invoering van een wettelijk minimumloon. De vakbonden vechten er al jaren voor.

Aflevering 6 (zaterdag 3 augustus)

In de slotaflevering van Alles Klar!? is Nieuwsuur in de hoofdstad van Duitsland, de stadstaat Berlijn. In Berlijn bruist het. En niet alleen vanwege de uitgaansgelegenheden maar ook vanwege de nieuwe banen. Op die nieuwe arbeidsplaatsen vind je meestal geen Berlijners maar veel mensen uit de armere EU-landen. Of uit Nederland. Wat gebeurt er met een stad die opvangbekken wordt voor de werkloze jongeren uit de EU? Wat drijft deze jongeren naar Berlijn?

Programma-informatie:

Nieuwsuur, maandag 29 juli t/m zaterdag 3 augustus: 22.00 uur, Nederland 2. Redactie: Dieuwke van Ooij en Holger Fritsche.« Terug naar het overzicht
Geplaatst op: 27-07-2013 om 09:21 uur, door: Persbericht

Reacties:

Laatste nieuws
Hardware
Zenderlijsten
 • UPC zenderlijst
  UPC zenderlijst
 • Ziggo zenderlijst
  Ziggo zenderlijst
 • CanalDigitaal zenderlijst
  CanalDigitaal zenderlijst
 • Glashart zenderlijst
  Glashart zenderlijst
 • KPN
  KPN