Hardware

HD en Ultra HD bieden kansen voor groei satelliet België

HD en Ultra HD bieden kansen voor groei satelliet België
De komst van meer HD-zenders en vanaf 2016 ook de eerste Ultra HD-zenders bieden goede kansen voor de groei van satelliettelevisie in België. Dat stelt ASTRA Benelux directeur Bill Wijdeveld tegen SatelliteMagazine.

In 2011 groeide het aantal satellietkijkers in België naar 530.000. Het Belgisch onderzoeksbureau TNS voerde in 2011 in opdracht van het Luxemburgse satellietbedrijf SES het jaarlijkse Satellite Monitor onderzoek uit. Van dit aantal keken 450.000 Belgen naar één van de ASTRA-satellieten. De ASTRA3-satelliet op 23,5 graden oost werd door 310.000 Belgen ontvangen. Deze ontwikkeling is met name terug te voeren op de verdere uitbouw van het SD- en HD-aanbod van TV Vlaanderen via de ASTRA3-satelliet.

Bij de groeipotentie kijkt SES niet alleen naar in België via de satelliet actief zijnde tv-aanbieders TV Vlaanderen, TéléSAT en Mobistar. TV Vlaanderen is het succesvolst. Naar schatting 120.000 tot 130.000 Belgische huishoudens hebben een abonnement bij TV Vlaanderen. Het exacte aantal abonnees is niet bekend omdat eigenaar M7 Group S.A – ook eigenaar van TéléSAT – geen abonneecijfers bekend maakt. Mobistar heeft met 30.000 abonnees een beduidend minder bereik, maar is dan ook nog maar twee jaar aktief. Mobistar koopt voor haar tv-product via de satelliet haar tv- en radiodiensten bij M7 Group S.A in. Daarnaast is ook bij de Belgische satellietkijker het ongecodeerd via de satelliet te ontvangen zenderpakket populair. Hieronder bevinden zich ook tientallen HD-kanalen van onder meer ARD, ZDF en BBC. De Belgische tv-kijker omarmt satelliet dan ook in een eigen best of both worlds opstelling waarbij abonneetelevisie met satelliet gecombineerd wordt.

Ondanks dat Mobistar niet het succes is wat men van te voren had verwacht, is dit bedrijf wel het beste op de toekomst voorbereid. Het combineert namelijk zelf voor de abonnee satelliettelevisie en DSL tot één krachtig ontvangstmedium. Het beste van twee werelden dus.
Met deze hybride ontvangst is Mobistar in staat om in de toekomst een groot zenderaanbod aan te bieden. Een aanbod dat geheel op de eisen en wensen van de abonnee ingericht kan worden. Mobistar is hierbij op Europees niveau geen eenling. In Frankrijk is aanbieder Orange al enkele jaren met hybride televisie succesvol. In Duitsland heeft Deutsche Telekom het voorbeeld van Orange en Mobistar ook gevolgd.

Bill Wijdeveld – directeur van Astra Benelux – verwacht dat in de toekomst voor meer tv-aanbieders dit uitkomst gaat bieden. "Er is sprake van een groeiend aantal tv-kanalen. Hiervoor is bandbreedte nodig om deze te kunnen aanbieden. Nu HDTV steeds meer gemeengoed is geworden, willen meer tv-kanalen ook in HD gaan uitzenden. TV-aanbieders als Belgacom lopen hierdoor tegen de grens van op het netwerk beschikbare bandbreedte aan. Bovendien zal het in buitengebieden lastig zijn om voldoende VDSL-kwaliteit te bieden. Satelliet biedt hier uitkomst. Via de satelliet is immers voldoende bandbreedte beschikbaar en de landelijke dekking is 100%. Een combinatie van het eigen netwerk en satelliet is dan ideaal om abonnees toch te geven wat zij van de tv-aanbieder vragen”, aldus Wijdeveld.

Wijdeveld wijst ook met de vinger naar de toekomst. Daarbij lijkt het voor veel tv-aanbieders niet te vermijden om op één of andere manier de stap naar hybride televisie te maken. De eerste Ultra HD-zenders worden in 2016 verwacht. Met de huidige compressietechniek snoepen deze Ultra HD-zenders 50 Mbit/s aan bandbreedte op. Een bandbreedte die met DSL-technieken in vrijwel alle gevallen niet bij de consument kan worden aangeboden. "En die ruimte is er op onze SES-satellieten voldoende aanwezig”, aldus Wijdeveld. En met het oog op een verdere groei van het aantal HD-zenders en de aanstaande komst van Ultra HD, lijkt de satelliet qua beschikbare bandbreedte dus veruit de beste kaarten in een hybride tv-constructie te hebben. Dat geldt overigens niet alleen voor België maar ook in andere Europese landen. 


« Terug naar het overzicht
Geplaatst op: 07-10-2012 om 10:42 uur, door: Jarco Kriek

Reacties:

Laatste nieuws
Hardware
Zenderlijsten
 • UPC zenderlijst
  UPC zenderlijst
 • Ziggo zenderlijst
  Ziggo zenderlijst
 • CanalDigitaal zenderlijst
  CanalDigitaal zenderlijst
 • Glashart zenderlijst
  Glashart zenderlijst
 • KPN
  KPN