Medianieuws

81 procent Nederlanders kijkt digitaal

81 procent Nederlanders kijkt digitaal
Het Nederlandse televisielandschap digitaliseert steeds verder. 81% van de huishoudens heeft de mogelijkheid digitaal televisie te kijken. Dit blijkt uit de Media Standaard Survey (MSS) die sinds 2011 door TNS NIPO wordt uitgevoerd. Dat gebeurt in opdracht van de organisaties die verantwoordelijk zijn voor de belangrijkste mediabereiksonderzoeken. In de eerste helft van 2013 werden er 3.068 huishoudens en 2.641 individuen van 13 jaar of ouder ondervraagd.

81% van de huishoudens voorzien van digitale televisie op één of meer toestellen.
In de tweede helft van 2012 was het percentage digitale ontvangst 77%. 55% van de huishoudens geeft aan een digitale aansluiting via de kabel te hebben, 10% ontvangt TV via Digitenne op één van de toestellen en 6% heeft een schotel. Negen procent van de huishoudens heeft een IPTV aansluiting, glasvezel is in zes procent van de huishoudens te vinden als bron van digitale ontvangst. In de tweede helft van vorig jaar waren deze percentage respectievelijk acht en vier procent.

38% van de huishoudens heeft een harddiskrecorder aangesloten op één of meer toestellen.
Dit percentage is nagenoeg gelijk aan die in de tweede helft van 2012. 20% van de Nederlandse huishoudens heeft een harddiskrecorder geÔntegreerd in de settop box.
17% heeft een DVD speler met ingebouwde harddiskrecorder, 13% van de huishoudens heeft een DVD-recorder zonder harddisk. In de tweede helft van 2012 was dat het geval in 19% en 14% van de huishoudens.

Tablet aanwezig in 36% van de huishoudens. Connected TV in 16%.

In 90% van de huishoudens is een computer aanwezig. In 89% van de Nederlandse huishoudens is een computer aanwezig die toegang biedt tot internet. Internettoegang via de televisie groeit van 12% naar 16% van de huishoudens.
Tablets (zoals bijv. iPad of Android PC tablet) zijn aanwezig in 36% van de huishoudens. In de tweede helft van 2012 was er een tablet aanwezig in 25% van de huishoudens.
In 33% van de huishoudens is een spelcomputer (Xbox, Playstation, Wii, PSP, enz.) aanwezig. In 28% van de huishoudens is een spelcomputer aangesloten op een televisietoestel. In de tweede helft van 2012 was het percentage huishoudens met een spelcomputer 31%. De aanwezigheid van mediacenters in de Nederlandse huishoudens is acht procent.

Over de MSS:
Sinds 2011 voert TNS NIPO de Media Standaard Survey (MSS) uit in opdracht van de organisaties die verantwoordelijk zijn voor de belangrijkste mediabereikonderzoeken: SKO, NLO, JIC STIR en NOM.
De doelstelling van het MSS is het verkrijgen van betrouwbare en stabiele populatiecijfers over de Nederlandse bevolking ten behoeve van werving, weging en controle van de mediabereiks-onderzoeken. Tevens levert dit onderzoek adressen van potentiŽle nieuwe panelleden voor het Kijkonderzoek. De uitkomsten zijn representatief voor alle huishoudens in Nederland en alle individuen van 13 jaar en ouder. In de eerste helft van 2013 werden er 3.068 huishoudens en 2.641 individuen (13+) in Nederland ondervraagd.« Terug naar het overzicht
Geplaatst op: 23-07-2013 om 16:30 uur, door: Persbericht

Reacties:

Laatste nieuws
Hardware
Zenderlijsten
 • UPC zenderlijst
  UPC zenderlijst
 • Ziggo zenderlijst
  Ziggo zenderlijst
 • CanalDigitaal zenderlijst
  CanalDigitaal zenderlijst
 • Glashart zenderlijst
  Glashart zenderlijst
 • KPN
  KPN